23 Jan 2015

BANJIR LUAR BIASA MALAYSIA 2014

Banjir ..
Banjir dan ...
Banjir ...

Bila disebut tentang banjir , semua tahu yang banjir adalah limpahan atau lebihan air dikawasan darat atau isipadu air yang berlebihan yang meliputi kawasan tanah dan menyebabkan keadaan yang dimana tanah akan ditenggelami air . Itulah yang dipanggil sebagai banjir ataupun FLOOD .

Recently , Malaysia pada tahun hujung tahun 2014 digemparkan dengan tragedi banjir yang luar biasa dari  kebiasaannya . Kita semua sedia maklum yang bulan 11 dan 12 adalah musim tengkujuh dan semua orang jugak tahu bahawasanya banjir akan berlaku for certain place TETAPI ... tahun ni , banjir yang melanda begitu teruk sekali sehinggakan adalah masyarakat yang mengatakan

" tempat yang sebelum ni tak naik air pon naik "
" pertama kali dalam sejarah air naik "
" selalu paras buku lali saja , ni sampai paras dada "
" tak sangka  , terpaksa berlari ke bukit "

rintihan dan keluhan dari mangsa sangat memilukan . Warga pantai timur terutamanya , Ya ALLAH . Tak tergambar dengan kata-kata betapa besarnya penderitaan mereka . Orang tua , kanak-kanak kecil . Rumah hanyut dibawa air . Tiada apa yang tinggal . Lesap sekelip mata . Tuhan , semoga mereka tabah .. 

Mereka yang sedia ada hidup dalam keadaan susah , semakin susah . Punca mata pencarian hilang , tiada tempat tinggal . Ya Tuhan , sesungguhnya kami sedang diuji . 

Yang kaya , adakah mereka akan memandang dan mengatakan mereka kesian atau sekadar bercakap . Yang tak merasa perit getirnya banjir , mungkin bersenang lenang makan dengan senang hati ..
Atau .. Sedang sehabis daya menghulur bantuan , menolong sehabis boleh untuk meringankan bebas mereka . 
Sesungguhnya , kami semua diujiNya .. Ada yang diuji dengan sengsaranya bencana , ada yang diuji dengan keikhlasan diri dan berbagai lagi . Ingatlah .. Sentiasa bertabah hati . 


Tetapi , syukur kepadamu Ya rabb . Rakyat kami rakyat malaysia merupakan insan-insan yang berhati waja , Pertolongan tak dihenti-henti diberi  , bantuan tak putus-putus dihulur . Subahanallah ... Dari sekecil-kecil sebuku roti hinggalah sebesar-besar bantuan . Bantuan diberi tanpa mengira parti politilk .. 

Pada pandangan aku , disinilah kita dapat melihat siapa yang prihatin , siapa pemimpin yang mahu benar benar membantu . Tatkala senang , semua mahu memberi kata manis . Semuanya indah , semuanya permata yang dijanji . Tetapi , disaat compang campengnya ,  kita disaat busuk kohongnya kita . Siapa yang ada bersama kita menjahitnya campengnya kita , memandikan busuknya kita ? 

TERIMA KASIH KERAJAAN MALAYSIA


No comments :

Post a Comment

Dearest Handsome and Gorgeous reader , please drop your comment below .
wachaaaa !