17 Oct 2013

Jasa IBU & AYAH

Assalamualaikum wrb .. Fuuhhh Fuhhhhhh .. Tiup-tiup habuk yang melingkari blog yang telah sekian lame tak ku jenguk , tak aku lawati .. Fuhhh , mohon takde penghuni lain yang menghuni .. Oh lalalaaaa .. Sorry Biey , maafkan sayangggg :*

and my dearest reader , sorry to  not come in . Sorry sayanggg .. Maafkan dinda yer kekanda ?? Winkk ^-^

Okay , alright . di kesempatan ini , aku nak ucapkan selamat hari raya aidilAdha .. Aku tahu ini dah lambat dan maaf sebab lewat .. i have no time right now , final exam is coming .. Oh , i'm going to die . Slowly ..
just cut the crap ! aku nak mulekan dengan something .. 

Petang tadi , aku ade bace blog someone .. Parent die sakit mase raye haji , oh my mistakes . Sebelum raye haji parent dia sakit . Aku dapat rasekan ape yang die rase when kau balik nak bercuti , nak have fun dengan family , nak celebrate raye dengan family tapi ..semue tuh tak dapat ? bayangkan kalau tetibe ,all of sudden .. Ayah kau sakit , pengsan .. kau bawak pergi hospital .. Then doktor cakap ayah kau sakit dah teruk .  How ? ape kau rase ? Sedangkan kau tahu yang dia tak sakit ? Terkejut kan ? Sedih , kecewa semue bagai ada .. 

Kau balik nak happy , kau balik nak suka ria but lastly jadi duka .. 
Life is unpredictable ! yes ! there is it , so we all have to be prepared all the time .. 
Ape yang nak cakap kat sini , kite taktahu sampai bile PARENT kita akan teman kite kat dunie nie . Ayah pergi dulu , mak pergi dulu atau kita yang pergi dulu .. Kite taktahu .. 

JADI... 

Selagi kite ade mase , selagi kite ade kudrat , selagi kite masih bernyawa .. Tak payah nak tunggu sampai kite ade gaji besar , kereta besar ,rumah besar baru nak balas jase mak ayah kite . Such a wasting time!
At least , jage hati mak ayah kite . Jage ! Jage macam mane mereka jage hati kite . Mak kite tak sekolah tapi anak-anak dapat masuk universiti . Anak-anak semue masuk universiti tapi kenape hati mak ayah nak jage pon tak reti ?? 


Fikir , selagi ade mase.. Selagi waktu ..Jangan menyesal di kemudian hari . 

Tak perlu kau nak tabur mak ayah kau dengan duit emas berterabur depan muke mereka tapi cukup kau bahagiakan mereka .. Kau ukirkan senyuman di wajah mereka :)

14 Sep 2013

PARLIAMENTARTRY DEBATE AND ELOCUTION CONTEST

Bismillahirahmanirahim ... Assalamualaikum and a very good Evening to our respectful adjuticator , time keeper , fellow team of opposition and member of govertment .. This house belive that ....

eh ehhh ! ape aku merepek nie ? terbawak-bawak mood debate pulak dah nie .. ish ishh , buat malu kampung je . hahaha , anyway . Hi , how are you ? 

tengok nie tengok nie ? sorry ah camera webcam memang macam tu

Sekarang aku kat Kuantan Pahang . Buat ape ? saje je .. suke hati I lah nak pergi mane pon , kesah ? oraite oraitee , aku datang sini untuk debate contest utk Politeknik Malaysia . Aku wakil Malaysia , lalalaa .. bohong je .. Aku wakil dari POLITEKNIK JELI KELANTAN .. giler kauu ! Seluruh malaysia , sabah sarawak ade . Cina india , memang SATU MALAYSIA .. Semue speaking London you know .. Secara tak langsung london jugaklah aku nyer pon .. 

Aku nie malas nak speaking London sangat , kangg ternganga orang dengar .. Sejibik macam Barrack Obama , malas je nak show off .. Well well , seganlah saye ..Ahhhhh , cukuplah puji saye .. Nak pecah jugak kepale sorang-sorang nie .. 

Enough enough ! 
how about the debate ?
won or lost ? 
i will said it BOTH

Aduiiiii , memang nervous giler lah aku mase first round . Tak nervous kenape sebab kene lawan dengan Politeknik yang dah hebat-hebat .. Giler kau ade PSA , PBU .. aku kalah . Yesss , aku kalah dengan team nie .. Malu ? yes and no . Xmalu pon sebenarnye sebab level PJK tak same dengan dyorg . Dyorg memang hebat , macam Perdana menteri pulak bercakap . Gerun aku tengok , nak bangkang pon jadi hilang terus idea ..

Dahhhh dah , i wont speak about the failure . it makes me feel like to drop a tear :( cukuplah cukup. Team aku tak masuk final pon , sokey je .. Pengalaman tu penting , i will just think it positive .. bile otak kite positif  , bende-bende negatif pon taknak dekat walaupon ion positif dan negatif sentiase bersame .




11 Sep 2013

Trip To Langkawi ( Second Day )

Assalamualaikum , alhamdulilah . Sampai sudah saye di Kota Bharu , syukur perjalanan saye dengan Encik Faiz selamat . Alhamdulilah :)

Tujuan saye bukak laptop malam nie tak lain tak bukan adalah untuk mengupdate sesuatu tentang Langkawi nie haaa .. Saje je nak update , nak kasi korang tengok . nak kasi korang tahu ape je aku buat .. Eh , bajet retis pulak aku nie .. entah pape jelah .. Tetapi , agak malangnye apabile aku jumpe adik aku . Jumpe adik aku itu tak masalah yang masalahnye bile aku nampak CD games RESIDENT EVIL 6 .. Yuhhuuuuuu ! ape lagi , install lah .. Hahaha , itulah yang membuatkan kerje aku jadi lambat ..

Nak update ! eh , tak dapat lagi sebab adik aku cakap ade movie best yang perlu aku tengok .. PAKU PONTIANAK ? haaa , macam tulah tajuk ceritenye .. Dengan senang hatinyer , downloadlah aku .. Download dan jadikan ia sebagai khazanah negara .. Macamlah sempat aku nak layan movie dengan Assignment yang bertimbun-timbun .. Adesssss !

Dan sampailah aku kesini , kesini untuk update blog yang setelah sekian lame ditinggalkan , eh tak lame sangat sekadar beberape hari sahaje tapi boleh dikatekan lamelah :)
tengok ? saye bersemangat patriotik


Okehhh , as you all know . Aku dan semue pelajar POLITEKNIK JELI KELANTAN ade mengadekan lawatan sambil belajar ke Langkawi . Alahhhh , korang mesti dah tahu punyelah sebab saye dah update pasal nie tengahari tadi dalam entri tersebut . 

Ahaaaaa , tak perlulah nak cakap lebih-lebih sebab aku tahu yang korang dah tahu ape yang korang perlu tahu dalam entri nie .. Yang ketinggalan tu boleh ushaa entri lepas .. Okeh Okeh , deal oritee ?

Lokasi saye pade hari kedua lawatan adalah ke Under Water World Langkawi .. Yeay ! lompat-lompat pegang ikan yu .


Walaupun dah pernah pergi tapi kali nie rase lain , rase lain macam sikit sebab nie first time . First time jejalan dengan student POLITEKNIK JELI KELANTAN .. Rase agak lain sebab aku pergi sini bawak name Politeknik Jeli Kelantan , amanah terpikul dibahu kanan dan kiri aku ini .. So , kene jage tingkah laku .. Jage jangan tak jage ! Malu Pengarah kite nanti tauu .. 

Orite Orite .. Ape je ade dalam nie eh  ? nak tengok ke ? errrr , ade ikanlah .. Ikan ape ? datang sendirilah kalau nak tengok , macam macam barang dalam air ade .. Come and see it by yourself .Sile layan diri .. Pusing punye pusing aku jumpe baranggg baik punye . Bayar RM20 korang dapat , baranggg baekkk punye !
tengok ape yang saye pegang ? My Yellow Darling

ini barang baekkk punyer 



Dan kitorang pon pusing-pusing sampai pening sampai muntah . Bosan dah pusing-pusing nie .. Ape lagi , kitorang ambik gambar jelah .Ambik je lah , takde keje dah nak buat ..


Arabic Couple yang friendly






Salji bak hang !

kiss penguin je  lah














Dan macam nie akhirnye , hari kedua lawatan aku habis macam nie je .. Penat bhaiii . Demam aku kesini . Demam sebab kene hujan ,  sadiss betul .. Kalau korang nak tengok entri untuk first day boleh KLIK SINI



10 Sep 2013

Trip To Langkawi (first day )

ASSALAMUALAIKUM ... HAI  , selamat pagi :) Ape khabar reader ? Hope you all are in the pink of health .. Oh yeahhhh , saye sebenarnye baru pulih dari demam .. Demam sebab ape ?  Demam sebab kene hujan .. Lagi satu , demam sebab penat kot .. Erm , kot .. Hahaha

So , lets begin the story .. Nak cakapnye macam nie , POLITEKNIK JELI KELANTAN ade buat lawatan sambil belajar .. Ala-ala percutian pendidikanlahhh kononnyer , kononnyer ! hahaha ... Pengarah support semue okeiiii , kerlasss kau jahhh ..

okehh okehh , taknak mengarut merabai ape semue dahhh .. saye nak cerite nie , focus tau .. Mule-mule naik bas , kitorang tido . As usual lah , you all semue pon macam tu jugak .. Sejuk bhaiii . Ambik mase beberape jam untuk berhibernasi .. Ahaksss , sesampainye kitorang di Kuala Perlis , seharusnya solat subuh dulu . Mandi dan bersihkan diri .. Selepas , naiklah kitorang dalam Feri untuk pergi ke lokasi pertame iaitu ..JABATAN PERIKANAN BUKIT MALUT , LANGKAWI ..

Lepas tu kitorang pergi naik bot , kene lah pulak dengan mase tu hujan jadi berbasahanlah kami dalam hujan sambil mengharungi air laut yang terpercik di muka .. Adushh ,  masin .. Hilang sudah kemanisan gula mulut ku .. HAHAHA







Peace :D





Abang juru penerangan pasal ikan yang hensem 



Niko :D










mengularlah kami di Gua kelawar di Kilim Geo Park nie .. 
Nanti kalau dah kahwin , nak ajak suami datang sinilah .. Best jugak kot naik bot sesame , angin angin yang menampar-nampar pipi , ombak yang kuat ..Uihhh , bestnye .. Kalau bot tu terbalik , lemas bersamelah kauuu .. Kan sweet tu , :) HAHAHA